Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2006

Το ιστολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταγράψουμε τις σκέψεις μας πάνω σε ένα ή πολλά θέματα, άρα, θα ήταν καλή ιδέα ίσως, να ζητήσουμε από τους μαθητές μας π.χ. να 'συζητήσουν' το υλικό που ετοιμάζουν για την παρουσίαση ενός πρότζεκτ μέσω του blog. Δηλαδή: κάνουμε μια δημοσίευση (post -όπως αυτή εδώ) και τους αναθέτουμε να σχολιάσουν.

Πώς στέλνουν σχόλια (comments) οι μαθητές μας; Από το σπίτι τους ή από το εργαστήριο Πληροφορικής του Σχολείου (με βάση τη σχετική εγκύκλιο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση όσοι είμαστε πιστοποιημένοι:-)). Και στις δύο περιπτώσεις ετοιμαζουμε σημειώσεις με οδηγίες που να εξηγούν ακριβώς τι περιμένουμε να κάνουν και εικόνες που να δείχνουν τον τρόπο.
Εργασία στο εργαστήριο: Πολύ καλή ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ τους και, επομένως, για χωρισμό σε ομάδες. Κάντε το χωρισμό (ομάδες των 3 -θεωρείται ιδανικός αριθμός) την ημέρα που θα κάνετε το εισαγωγικό μάθημα με τις οδηγίες. Έτσι θα ξέρουν εκ των προτέρων τους συνεργάτες τους και δεν θα γίνει μπέρδεμα στο εργαστήριο :-). Πείτε τους ή αποφασίστε μαζί για το θέμα με το οποίο θα ασχοληθείτε και ζητήστε τους να προετοιμάσουν κάποια πράγματα (εικόνες, κείμενα... για να 'ποστάρουν').
Χρησιμοποίησα αυτή την τεχνική με το blog που έφτιαξα στο πλαίσιο μιας σειράς μαθημάτων σε μια Α΄ τάξη Γυμνασίου με γενικούς στόχους την εξοικείωση με το διαδίκτυο και την καλύτερη κατανόηση του γραπτού λόγου, καθώς και τη βελτίωση παραγωγής γραπτού λόγου. Το project που είχαν να κάνουν ήταν μια αφίσα -διαφήμιση των διαδικτυακών μαθημάτων τους. Οι δουλειές που έφτιαξαν ήταν καταπληκτικές, διότι πιστεύω πως αντλούσαν θετικό κίνητρο από την ευχαρίστηση που ένοιωθαν στη διάρκεια των μαθημάτων αυτών!!!